Internet & Vänner

Jag spenderar en hel del tid på internet, vilket jag antar att många andra också gör. Antingen läser jag nyheterna, olika sidor, bloggar eller spelar dataspel.

Något som fascinerar mig är hur vi skapar relationer med folk vi “möter” på internet. Man lär känna folk på olika sätt.

Bloggar

När vi läser folks bloggar känns det som om vi lär känna dem. Kanske inte som vänner på det sättet, men någon som vi kan diskutera med i kommentarerna och någon vars liv vi får ta del av.

Jag läste en blogg vid något tillfälle där en kvinna berättade att hon träffat sin man via hennes blogg. Han hade även han en blogg och de började diskutera just bloggar och vad de skrev, och det övergick sedan till något mer.

Från andra bloggar jag läser ser jag också folk som upptäckt vänner via sina bloggar. De startar med kommentarer och inser sedan att de bor i närheten av varandra och bestämmer sig för att träffas.

Online Spel

En av mina bästa vänner träffade jag i ett spel vi båda spelade online. Ett rollspel i en så kallad MUD. Vi började prata och insåg att vi hade mycket gemensamt, trots att jag bodde i Nederländerna och hon i USA.

Jag har sedan dess hälsat på henne i USA flera gånger och vi är bra vänner fortfarande 11 år senare även om vi inte alltid har så mycket tid att prata.

Nuförtiden spelar jag World of Warcraft och har träffat massa underbara vänner där. Än så länge ingen som jag träffat i verkligheten, men det tycker jag inte nödvändigtvis betyder att man är sämre vänner.

Har en väninna som jag pratat med i över fyra år som jag träffade i WoW, och vi pratar nästan varje dag även om vi aldrig träffats fysiskt.

Även R, engelsmannen jag flirtar med, har jag träffat i WoW och vi har pratat med varandra på Skype nu i över tre år. Vi har fortfarande inte träffats.

Så det här med vänner online

Jag tror att när man pratar med någon online innan man träffar dem “på riktigt” så kan man lära känna dem på ett annat sätt. Man kanske delar med sig lite mer av sig själv än man hade gjort om man träffat dem någon annanstans.

Genom att man redan pratat med dem under en tid så vet man om man har något gemensamt och om man kommer överens. Om man sedan träffas så tror jag därför chansen är större att man gillar varandra.

Hittills har alla jag träffat efter att först ha känt dem online varit mer eller mindre precis som jag trodde de skulle vara. Deras personligheter har inte varit så annorlunda från hur de är online. Man hör ofta att folk beter sig annorlunda online, och det stämmer kanske, men de flesta är mer eller mindre sig själva – och pratar man med någon under en längre tid märker man nog snart själv om de är ärliga eller inte.

Har ni träffat någon “på riktigt” efter att ha lärt känna dem online? Var de som ni förväntade er eller helt annorlunda? Har ni fått bra vänner genom bloggar/spel/annat?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *