Tack Försäkringskassan…

Har suttit och skrivit ett brev till Försäkringskassan för att försöka förklara för dem att de har gjort helt fel. Man blir ju lite irriterad för varför ska jag behöva bevisa för dem att de gjort fel, borde inte de behöva bevisa för mig att de har rätt?

I januari fick jag ett brev hem i brevlådan där Försäkringskassan skrev att nu minsann skulle de ha tillbaks bostadsbidraget som jag fått för dem under 2009, för jag hade tjänat alldeles för mycket under 2009 för att få ha det. Hela 81 031 kronor!

För, ni vet.. 81 031 kronor betyder ju massor med pengar utspritt på ett helt år. Herregud det hade ju varit hela 6752 kronor i månaden! Då behöver man ju inget bostadsbidrag!

Men det är faktiskt en parantes, för jag tjänade inga 81 031 kronor under 2009. Jag tjänade hela 0 kronor det året då jag var sjukskriven och levde på alternativt Socialbidrag (eller Uppehållsstöd eller vad det nu heter nu för tiden) och Sjukersättning (mer om varför jag inte fick Sjukersättning från början en annan dag).

Så vad är det då som hänt? Varför säger Försäkringskassan att jag hade alla (ha!) dessa pengar?

Jo, för att jag tjänade 81 031 kronor under 2010. På något sätt har de lyckats läsa av fel år från Skatteverket. Eller om Skatteverket skickat fel information, vem vet.

Och nej, det är inte jag som minns fel. Jag har varit inne på Skatteverket och har skrivit ut mina skattebesked för 2009 och 2010 nu som jag ska skicka med i brevet till Försäkringskassan.

Det intressanta nu ska bli att se om Försäkringskassan accepterar utskrifterna från Skatteverket eller om mer behövs. Man tycker ju att det borde räcka, men min erfarenhet från att tas med myndigheter sedan jag kom tillbaks till Sverige är inte den bästa.

Det roligaste är ju att man verkligen inte har orken att göra det, men man måste ju. För jag har definitivt inga extra 7250 kronor att ge dem bara för att de läser fel års skattebesked!

Jag ringde Försäkringskassan om det ett par dagar efter att jag fått beskedet (försökte första dagen, men det var 146 personer i kö – nej, jag överdriver inte ens, det var det exakta numret, så jag väntade till en annan dag) och de var ganska ohjälpsamma.

De kunde minsann inte dubbelkolla sin information utan det skulle jag fixa. För tydligen kan myndigheterna inte prata med varandra? De skickar bara fel information sinsemellan och sedan får en annan stå där och försöka räta ut misstagen.

Så.. Tack Försäkringskassan & Skatteverket. Jag vill inget hellre än att spendera min tid med att hitta och skriva ut skattebesked och skriva brev till er som är så lättförstådda som möjligt. Det är ju självklart mitt fel att ni inte kan skicka rätt information till varandra.


Comments

Tack Försäkringskassan… — 2 Comments

    • Ja, det känns så otroligt onödigt och något jag inte hade behövt göra om de bara kunde skicka rätt information till varandra.

      Nu måste jag bara komma på andra kategorier. Och fixa en design.. Lättare sagt än gjort!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *